Den ultimata TV-listan 2.0

Listan är under uppbyggnad. Den gamla listan finns kvar här.
 
Breaking Bad
 
Fortfarande en av de bästa serierna jag sett. Jämnt hög kvalitet från början till slut. Har genererat en spin off och en uppföljare i form av en film. 
 
Breaking Bad är berättelsen om en helt vanlig amerikansk familjefar som plötsligt började framställa och sälja stora mängder droger för att finansiera sin cancerbehandling och för att kunna ge familjen en säker levnadssituation efter hans död. Den korta versionen; allt går inte smärtfritt. Den långa versionen; se serien! Om inte annat så för att uppleva fantastiskt snygg scenografi och symbolik. 
 
 
Jättemysig typ äventyrsfantasyserie med parallella världar. Baserad på en bokserie av Philip Pullman. 2007 kom filmen Guldkompassen som är baserad på samma bokserie.
 
Man följer föräldralösa Lyra som vuxit upp på Oxford University i en värld där varje människas själ är bunden till ett talande djur, en daemon, och där det mystiska stoftet leder till stora frågor. Lyra har en naturlig fallenhet för att tolka alethiometern, ett verktyg som kan svara på alla frågor. Hon ger sig ut på äventyr med sin ständige följeslagare, hennes daemon Pantalaimon, och på vägen hittar hon gott om både vänner och fiender. 
 
 
Fortfarande en av mina absoluta favoriter. Kvalitet från början till slut (mja, kanske att det fanns en och annan dipp under seriens gång *hosthostExposé*...)
 
En ensembleserie där varje karaktär i gruppen bidrar med något unikt och där det är just karaktärerna som är det viktigaste i serien. Mysteriet och intrigerna är såklart också viktiga beståndsdelar, men karaktärerna och hur de alla är sammanbundna är ändå det som fastnar i minnet. En grupp främlingar (?) är med om en flygplansolycka och måste överleva på en ö någonstans i Stilla havet (?). Ön visar sig bära på nästan lika många hemligheter som överlevarna...
 
Outlander
 
Vi möter Claire, en engelsk sjuksköterska som nyligen kommit hem efter andra världskriget, och hennes man Frank. För att hitta tillbaka till varandra åker de på en andra smekmånad i Skottland. De har skilda intressen och medan Frank nördar ned sig i historiska dokument beger sig Claire på utflykter på sitt håll. På en av de här utflykterna händer något och hon finner sig plötsligt i en situation som är ... fel. Hon blir mer eller mindre överfallen och kidnappad av de första personerna hon stöter på, och trots att hon inte riktigt förstår vad som hänt så finner hon sig snabbt i situationen och inser att hon inte kan göra så mycket annat än att lyda och följa med. I gruppen finns en skadad man, och som sjuksköterska kan hon inte göra annat än att hjälpa honom. 
 
Så småningom visar det sig att hon färdats ungefär 200 år bakåt i tiden ... och sen tänker jag inte säga så mycket mer om handlingen. I grund och botten är det en kärlekshistoria, men den är kryddad med mängder av färgstarka karaktärer, vackra miljöer, humor och historia (och typ ganska mycket våld och sex).
 
Poldark
 
Brittiskt kostymdrama som utspelar sig i slutet av 1700-talet. Ross Poldark kommer hem till Cornwall efter Amerikanska frihetskriget och möts av stora förändringar, men skapar sig ändå ett liv i sitt föräldrahem och jobbar på med jordbruk och gruvdrift. Genom hela serien gör han en hel massa jättedåliga val hela tiden och man förstår inte riktigt hur hans fru Demelza står ut, men hon är tuff och stark och håller ställningarna när Ross är ute på äventyr. 
 
Det finns ett gäng riktigt vidriga karaktärer som man hatar så himla mycket men som ändå vid vissa tillfällen visar tillräckligt mycket mänsklighet för att man nästan ska tycka synd om dem (en liten, liten stund). Sen finns det många fina hästar också. :) 
 
Superstore
 
Rolig och knasig serie om (arbets-)livet i ett stort varuhus. Jag hade väldigt låga förhoppningar när jag började titta på den och blev positivt överraskad. Lagom rolig, lite klyschig och förutsägbar här och där, men precis lagom för slötittande. Oftast är det ganska färgglatt och fluffigt, men serien tar också upp frågor som papperslösa invandrare, dåliga arbetsvillkor och stora löneklyftor. Mellan scenerna klipper de ibland in små kund-sekvenser där kunderna beter sig mer eller mindre absurt - mycket roligt! 
 
Den ultimata TV-listan, Outlander, TV | Breaking Bad, His Dark Materials, LOST, Outlander, Poldark, Superstore | |
Upp